В началото на валутната търговия в сряда американският долар нараства леко спрямо еврото и слабо спада по отношение на японската йена.

По-рисковите валути се стабилизираха, а търсенето на сигурни активи спадна на фона на очакваните от инвеститорите новини за вероятните икономически щети от избухването на заразата от новия коронавирус.

Според последните доклади, в Китай до момента са се заразили почти 6 хиляди души, 132 души са загинали. Освен това са докладвани случаи в редица страни, включително Тайланд, Австралия, Сингапур, Япония, САЩ, Франция и Германия.

В сряда ще бъдат обобщени резултатите от двудневна среща на Федералния резерв САЩ. Регулаторът ще поддържа лихвения процент по федералните кредитни средства (federal funds rate) в диапазона от 1,5% до 1,75% годишно.

По-голямата част от анкетираните от различни медии експерти не очакват Федералният комитет за операции на открития пазар (FOMC) да вземе решение за промяна на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации на заседанието през януари. Някои от тях обаче не изключват, че Федералният резерв да направи малка стъпка, за да тества връзката си с пазарите - ще повиши ставката по излишъка от банкови резерви (IOER) с 5 базисни пункта - до 1,6%.

Общата валута днес сутринта спада спрямо американската с с 0,05% - до $1,1016 за евро от $1,1022 за евро в края на търговията във вторник.

Стойността на единните европейски пари се понижава спрямо японските с 0,11% спрямо японските, до 120,17 йени за евро при 120,30 йени за евро вчера.

Днес на пазара за едни долар дават по 109,09 йени в сравнение с 109,15 йени в края на търговията във вторник.

Фунтът стерлинг е стабилен и се търгува на ниво $1,3025 за паунд при $1,3028 за паунд вчера и по 1,1824 евро срещу 1,1820 евро за паунд във вторник.

Китайската валута, която бе обект на активни разпродажби през последните дни, леко нарасна на офшорния пазар до 6,9607 юана за долар, падайки до 6,9900 юана за долар в понеделник - минимум от почти месец.