В началото на валутната търговия във вторник щатският долар продължава да се обезценява на фона на повишен апетит за риск на световните пазари. Това е предизвикано от новините за възможността за по-ранно стартиране на ваксинацията срещу COVID-19 в САЩ, както и заради началото на официални процедури за прехвърляне на властта на новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Вчера стана известно, че ваксината на британската компания AstraZeneca Plc показва средна ефективност от 70% въз основа на резултатите от междинни опити във Великобритания и Бразилия. В същото време една от тестваните опции за дозиране дава значително по-висока ефективност: около 90%.

Американската Pfizer Inc. и германската BioNTech подадоха искане за спешна употреба в САЩ на тяхната коронавирусна ваксина още в петък. Ръководителят на американската правителствена програма за ваксинация Монсеф Слоухи заяви, че ваксинациите в САЩ могат да започнат още на 11-12 декември.

Междувременно Американският орган за общи услуги (GSA) информира Джо Байдън за готовността си да започне прехвърлянето на властта. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е поръчал на шефа на GSA Емили Мърфи да направи "всичко необходимо" съгласно "първоначалните протоколи" за прехвърляне на властта на Байдън. Тръмп отбеляза същевременно, че борбата на неговия екип за резултатите от изборите в САЩ продължава.

Wall Street Journal съобщава, цитирайки свои източници, че Байдън планира да номинира бившия ръководител на Федералния резерв Джанет Йелен за поста министър на финансите на САЩ.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), губи днес 0,1%. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,2%.

Днес сутринта общата валута се покачва спрямо долара до $1,1856 за едно евро в сравнение с $1,1841за евро при затваряне на пазара в поделник.

Стойността на американската валута по отношение на японската спада в същото време до 104,38 йени за долар спрямо 104,52 йени в резултат на резултатите от предишната търговия.

Британският паунд добави 0,14% към курса си спрямо долара, а австралийският долар - 0,54%.