Американският долар се обезценява спрямо еврото и паунда и се променя леко спрямо йената в началото на валутната търговия в четвъртък. Инвеститорите се насочиха към по-рискови валути на фона на оптимизма на пазарите. Ралито на по-рисковите активи, като акциите, също се отрази негативно върху търсенето на сигурната американска валута.

Цената на златото стабилно се задържа на максимални за последните 9 години нива на фона на опасенията за последствията от COVID-19 за световната икономика.

"Поскъпването на акциите и спадащата доходност по държавните облигации имат отрицателни последици за долара, но растежът на пазарите не може да стигне твърде далеч, защото все още трябва да се притесняваме за вируса", цитира Reuters старши валутния стратег в MUFG Bank, Минори Учиду.

"Зелените" пари се търгуват близо до най-ниските нива за последните четири седмици. Търговците продължават да следят отблизо ситуацията с коронавирус, в САЩ броят на заразените от началото на пандемията надхвърли 3 милиона. Редица американски щати, включително Калифорния, Флорида и Тексас, бяха принудени да върнат някои от отменените преди това ограничителни мерки.

По-късно в четвъртък пазарите очакват данни за безработица в САЩ. Анализаторите очакват намаляване на броя на молбите за обезщетения за безработица до 1,375 милиона.

Въпреки това участниците на пазара продължават да се надяват на по-нататъшни стимулиращи мерки от страна на правителствата и централните банки на различни страни в подкрепа на икономиката, засегната от разпространението на коронавирус.

Фунтът стерлинг се покачва спрямо долара и е стабилен спрямо еврото. Министърът на финансите на Обединеното кралство в сряда обяви нови мерки за икономическа подкрепа, включително плащания за всеки служител, върнат на работа, ако запази позицията си до януари. Правителството ще удължи програмата за субсидиране на заплатите до октомври.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската с 0,26% - до $1,1360 за едно евро срещу $1,1330 за евро в края на предишната търговска сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се повиши с 0,24%, до 121,81 йени спрямо 121,52 йени за едно евро ден по рано.

За един долар днес на пазара дават107,23 йени срещу 107,23 йени в сряда.

Британският паунд нараства спрямо долара с 0,22%, до $1,2638 спрямо $1,2610 за фунт а в края на предходната търговия, намалява спрямо еврото с 0,04%, до 1,1126 евро срещу 1.1130 евро при приключване на търговията в сряда ,

Доларният индекс ICE, който показва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, е с 0,12% по ниък спрямо предходния ден за търговия. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути губи същата стойност.

Цената на златото в четвъртък сутринта се променя леко, като остава на максимума от септември 2011 г., инвеститорите предпочитат надеждни активи на фона на разрастващата се пандемия.

Августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк поскъпват незначително - с 0,04%, или с 0,74 долара - до 1821,35 долара за тройунция. По време на търговската сесия в сряда цената достигна 1829,65 долара - най-високото ниво от 14 септември 2011 година.

Юлските фючърси за среброто паднаха с 0,32% до $ 19,223 за унция.