Доларът спада спрямо еврото, йената и паунда в четвъртък, след като бе потвърден първия случай на коронавирусна инфекция с неизвестен произход в Съединените щати. Това засили опасенията за развитие на пандемия, която да засегне сериозно световната икономика, коментира Ройтерс.

Златото поскъпва поради увеличеното търсене на безопасни активи на фона на ситуацията с коронавирус, който продължава да се разпространява в света, сочат данните от днешната търговия.

Американската валута слезе от 10 месечен пик в 112,23 йени, достигнат на 20 февруари, като днес падна с 0,34% до 110,04 йени за долар.

Доларът също се отдръпна от тримесечен връх към лирата поради опасения, че търговските преговори между Великобритания и ЕС са в застой, както и на фона на отслабване на очакванията за големи бюджетни разходи. Фунтът стерлинг поскъпва днес сутринта с 0,2% до $1,2932 за един паунд, докато спрямо еврото спадна с 0,1% до 84,39 пенса за евро.

В същото време еврото се повиши леко спрямо американската валута на фона на съобщенията, че германското министерство на финансите обмисля да спре строгите правила относно размера на дълга, за да подкрепи отслабващата икономика на страната. Единната валута нарасна с 0,23% до $1,0913.

Повечето валути се търгуваха в тесен диапазон, докато търговците с тревога наблюдават глобалното разпространение на коронавируса.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до рекордно ниско ниво за втори ден поред в четвъртък, тъй като търговците коригираха портфейлите си, за да отчитат нарастващите рискове за икономически растеж.

На континенталния пазар китайската валута нарасна с 0,1% до 7,0145 юана за долар. Китайски представители заявиха, че броят на новите смъртни случаи от вируса е намалял до минимум от 28 януари, но все още има известна степен на несигурност относно броя на жертвите на епидемията в страната.

Южнокорейските пари спадат с 0,3% до 1 215,84 вона за долар поради увеличение на броя на заразените с коронавирус в страната. Централната банка на страната запази лихвения процент в четвъртък, противно на очакваното смекчаване на политиката.

Инвеститорите чакат публикуването на американските икономически данни по-късно в четвъртък, включително за БВП през четвъртото тримесечие.

Цената на априлските фючърси за златото днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 9,55 долара, или 0,58%, до 1,652,65 долара за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто се повишава с 1,04% до $18,02 за унция.