В хода на валутната търговия в сряда сутринта доларът се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинги след рязък спад предишния ден на фона на сигнали за постепенно намаляване на икономическата активност в САЩ.

Инвеститорите очакват данни за пазара на труда в САЩ, които се очаква да покажат забавяне на растежа на работните места в страната. Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Market Watch, предполага, че броят на работните места през септември се е увеличил с 275 хиляди (315 хиляди през август), като същевременно безработицата се запазва на ниво от 3,7%. Министерството на труда на САЩ ще публикува тази статистика в петък.

Друг доклад на Министерството на труда, който беше публикуван във вторник, показа рязко намаляване на броя на свободните работни места в Щатите през август. Показателят се понижи с 10% - най-бързият темп на спад от началото на пандемията през 2020 г., до 10,1 милиона свободни работни места.

Слабите статистически данни за икономиката на САЩ са добър сигнал за склонност към риск, тъй като те говорят в полза на понижаване траекторията на увеличението на лихвите на Федералния резерв, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Известно "охлаждане" на пазара на труда ще помогне за облекчаване на инфлацията в САЩ и може да намали необходимостта от по-нататъшно рязко затягане на паричната политика от страна на Фед, пише Dow Jones.

"Ако тази тенденция продължи, Федералният резерв може да отстъпи донякъде по отношение на повишенията на лихвените проценти по-късно тази година и началото на следващата година", каза Джак Янасевич, портфолио мениджър в Natixis Investment Managers Solutions.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,32% - до $0,9949 за едно евро в равнение с $0,9986 за евро при затварянето на предишния търговски ден.

Британската лира стерлинг спадна с 0,18% до $1,1433 за паунд в сравнение с $1,1476 за паунд в края на вчерашната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,29% - до 144,47 йени за долар срещу 144,13 йени за долар ден по-рано.

Във вторник доларът загуби 1,7% от стойността си спрямо еврото, 1,4% спрямо паунда и 0,3% спрямо йената.