Доларът във вторник сутринта се понижава по отношение на повечето основни световни валути преди началото на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Австралийският долар падна до минимално за пет месеца ниво заради сигнали от централна банка на страната за възможна необходимост от ново намаление на основната лихва.

Двойката евро - долар се търгува при курс $1,1235 при $1,1217 за едно евро в края на сесията в понеделник.

Курсът на американската валута към японската е 108,29 йени за долар в сравнение с 108,54 йени за долар при закриване на вчерашната търговия.

За едно евро днес на пазара дават по 121,68 йени в сравнение с 121,76 йени ден по-рано.

Фунтът стерлинг ден сутринта се търгувана ниво $1,2532 за паунд спрямо $1,2534 за паунд в края сесията в понеделник.

Участниците на пазарите се фокусират върху заседанието на американския паричен регулатор, чийто резултати ще станат известни в сряда. Миналата седмица шефът на Фед Джеръм Пауел заяви за готовност да се поддържа икономическия растеж в САЩ, което бе прието от трейдърите като сигнал че резервът е открит за понижаване на базовите лихвени равнища.

Макар текущата прогноза на Фед да не предвижда подобна стъпка до края на 2019 година, експертите и пазарите вече очакват 1-2 понижения на лихвата до края на годината. Аргументи за ново смекчаване на паричнокредитната политика рисковете пред световната икономика и търговия, вкл. и за американския растеж.

Пазарът продължава да следи и се влияе от развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай. Негативен сигнал в това отношение стана изказване на американския търговски министър Уилбър Рос, че едва ли президентът Тръп и китайският лидер Си Дзинпин ще успеят да урегулират конфликта между двете страни по време на срещата на Г 20 в Осака на 28 и 29 юли.