Доларът продължава да расте спрямо еврото и паунда на фона на очакванията, че Федералният резерв ще затегне паричната политика много по-бързо от Европейската централна банка.

В хода на валутната търговия впетък към 10:35 часа българско време обменният курс на общите европейски пари поевтиняват спрямо долара с 0,19% - до $1,0852 за едно евро в сравнение с $1,0879 да евро в края на предишната сесия, когато еврото загуби 0,14%.

Пазарната цена на американската валута по отношение на японската е 124,09 йени за един долар срещу 123,95 йени при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира се понижава с 0,30% спрямо долара до $1,3031 за едни паунд.

Австралийският долар е стабилен спрямо американския си съименник и се търгува на ниво $0,7480.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), се повиши с 0,11%. По време на търговията индексът се покачи до 99,9 пункта, което е най-високата стойност от май 2020 г., пише Investing.com. От началото на седмицата индикаторът се повиши с 1,2%.

Доларът беше значително подкрепен тази седмица от протокола от мартенското заседание на Фед. От документа следва, че ръководството на американската централната банка е готово да повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта наведнъж и също може скоро да започне да намалява обема на активите в баланса.

От своя страна ситуацията в Украйна, както и несигурността относно резултатите от президентските избори във Франция, оказаха натиск върху европейската валута.