Американският долар е стабилен по отношение на еврото при търговията в петък. Засилвайки се в същото време спрямо паунда и повечето азиатски валути на фона на увеличеното търсене на активи "безопасни убежища" поради продължаващото нарастване на заразените от COVID-19 в световен мащаб и новите карантинни мерки.

Хонконг в петък обяви за първи път частично блокиране поради влошената коронавирусна ситуация. Нови огнища на болестта се отбелязват и в Китай, което поражда загриженост на експертите, предвид наближаващите празници по случай Нова година по лунния календар.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,1%.

Европейската централна банка запази без промяна ключовите лихвени проценти, както и обема на спешна програма за обратно изкупуване на активи след заседанието си в четвъртък. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференция след срещата каза, че възобновяването ръста на заразените от COVID-19 и повторното въвеждане на ограничителни мерки в много страни от еврозоната подкопава икономическата активност и създава рискове за икономиката в краткосрочен план.

Общата валута в петък сутринта се търгува по отношение на американската на ниво $1,2166 за едно евро, в сравнение с $1,2164 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо японските пари се повиши с 0,14%, до 103,64 йени от 103,56 йени за долар при закриване на търговията вчера.

Днес на пазара за едно евро дават с 0,12%, до 126,08 йени при 125,93 йени за евро в четвъртък.

Британската лира се понижава с 0.26% до $1,3695 за паунд на 22 януари от $1,3731 за паунд в края на предишната търговска сесия.

Американската валута също поскъпва спрямо хонконгския долар, юана, корейския вон и сингапурския долар.