В хода валутната търговия в сряда сутринта щатският долар расте слабо по отношение на еврото, по-стабилно укрепвайки спрямо йената и леко отстъпвайки на лирата стерлинг

Американската валута продължава да се подкрепя от общия спад в апетита за риск на световните пазари поради нарастващите страхове от рецесия както в САЩ, така и в глобален мащаб.

Инфлацията ще изчерпи финансовите резерви на американците и може да доведе до рецесия около средата на следващата година, каза във вторник ръководителят на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън. Неговият колега от Goldman Sachs Group Дейвид Соломон също очаква рецесия в САЩ през следващите месеци поради продължаващото затягане на паричната политика от страна на Федералната резервна система.

Соломон оценява на 35% шанса Фед да успее да постигне значително забавяне на инфлацията в САЩ, без да провокира рецесия в икономиката. "В същото време имаме разумни предположения, че все пак ще видим рецесия под една или друга форма", цитира Соломон The Wall Street Journal.

Към 9:50 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,04% - до 1,0462 долара за едно евро в сравнение с 1,0467 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг към същото време се покачва с 0,03% - до $1,2134 за един паунд срещу $,2133 за паунд в края на търговията предния ден.

Американската валута поскъпва по отношение на японската с 0,34% - до 137,36 йени за долар в сравнение със 137,00 йени за долар в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта е стабилен след увереното покачване в предходните две сесии.