Американският долар в сряда се обезценява спрямо повечето основни световни валути при очакванията за по-нататъшно облекчаване на политиката от страна на Федералния резерв и при липса на нови фискални стимули.

Търговците продължават да оценяват информация за напредъка в обсъждането от законодателите на нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката в контекста на кризата, причинена от коронавируса. При липса на консенсус по този въпрос сред законодателите, Фед може да се наложи да прибегне до по-нататъшно облекчаване на политиката, пише Dow Jones.

"Докато различията между демократите и републиканците по отношение на условията на новия пакет за икономическа подкрепа са достатъчно големи, за да забавят напредъка в преговорите, очакванията за нови стимули от страна на Федералния резерв нарастват и това допринася за отслабването на щатския долар", каза Вишну Варатан, анализатор в Mizuho Bank.

Индексът ICE, който проследява представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,25% при началото на валутната търговия в сряда.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,11% - до $1,1816 за евро в сравнение с $1,1803 в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо йената спадна с 0,05%, до 105,67 йени за долар от 105,72 йени за долар ден преди това.

Еврото поскъпва спрямо йената до 124,84 йени срещу 124,77 йени във вторник.

Британският фунт стерлинг нарасна спрямо долара до $1,3080 за паунд в сравнение с $1,3071 за паунд в края на предишната търговия.

Спрямо европейската валута британската намалява до 1,1069 евро за паунд срещу 1,1075 евро за паунд при затварянето на търговията във вторник.

Австралийският долар се покачва с 0,38% спрямо щатския и се търгува на ниво $ 0,7187.

Швейцарският франк поскъпва с 0,11% до $,1,0962.

Междувременно юанът скочи спрямо долара в сряда до максимума от 11 март при очакванията, че отношенията между САЩ и Китай няма да ескалират скоро. Страните се договориха да проведат преговори на високо ниво на 15 август, за да оценят спазването от Пекин на условията на двустранното търговско споразумение, подписано през януари тази година.

"Зелените пари" паднаха по отношение на китайската валута по време на търговията с 0,30% - до 6,9524 юана за долар, в сравнение с 6,9735 юана за долар в края на предишната сесия.