В началото на валутната търговия в четвъртък доларът покачва стойността си по отношение на йената и еврото на фона на инвеститорските надежди за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай в рамките на срещата Г 20 в Япония.

Американската валута днес сутринта вдига курса си спрямо европейската до $1,1354 за едно евро при $1,1369 за евро в края на търговията в сряда.

Към японските пари доларът поскъпва в същото време до 108,13 йени от 107,79йени за един долар ден по-рано.

За едно евро ден на пазара дават по 122,76 йени в сравнение с 122,54 йени в края на сесията в сряда.

Американската валута получи подкрепа в сряда благодарение на заявлението на финансовия министър Стивън Мнучин за това, че търговското споразумение между САЩ и Китай е готово 90%. И по неговото мнение, президентът Тръмп и председателят Си Дзинпин могат да придвижат силно напред търговските преговори в хода на срещата им в Осака, предвидена за събота.

Резултатите от срещата могат да имат важно значение за световната икономика и финансовите пазари, които в последните 18 месеца се намират във "висящо" положение заради търговските конфликти между двете страни.

В четвъртък вестник South China Morning Post, позовавайки се на осведомени източници съобщи, че САЩ и Китай предварително са се договорили да обявят примирие в търговската война, за да възобновят преговорите за урегулиране на споровете.