Курсът на долара в четвъртък сутринта слабо се колебае спрямо еврото и йената и други основни световни валути, сочат данните от търговията. Но се очаква той да се засили, следвайки нарасналото търсене на по-надеждните активи заради ръста на заразените с COVID-19 в много страни по света.

Американската валута става все по-привлекателна инвестиция на фона продължаващите опасения относно разпространението на коронавируса и неговото въздействие върху икономиката, казват експерти.

Доларът, традиционно считан за надежден актив, укрепва в условията на продължаващата пандемия и въздействието й върху глобална икономика. Например, карантинните мерки бяха затегнати отново в Европа.

Освен това апетитът за рискови активи намаля, след като данните, публикувани в сряда, показват забавяне на американската бизнес активност през септември, а няколко членове на Фед заявиха, че е необходима допълнителна държавна помощ за подкрепа на икономиката.

"Проблемите с коронавируса и необходимостта от повече стимули стимулират инвеститорския интерес към долара", каза Юкио Ишидзуки, старши стратег в Daiwa Securities, пред Ройтерс.

По-късно днес курсът на еврото може да бъде повлиян от статистически данни от Германия. Изследователският институт IFO публикува индекса на бизнес климата в Германия за септември. Анализаторите прогнозират увеличение на показателя до 93,8 пункта от 92,6 пункта месец по-рано.

В четвъртък сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1653 за едно евро, в сравнение с 1,1660 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската в същото време спада 105,32 йени за долар срещу 105,39 йени за долар ден преди това.

Доларът поскъпва спрямо британската лира стерлинг с 0,23% и с 0,52% - по отношение на австралийския долар.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ за долар добавя 0,1%.