В началото на валутната търговия в петък щатският долар умерено се понижава спрямо еврото, паунда и йената. "Зелените пари" остават под натиск поради липсата на напредък при приемането на новия пакет от мерки за подкрепа на американската икономика.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,1823 за едно евро в сравнение с $1,1814 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на единната европейска валута спрямо японската национална валута възлиза на 126,27 йени за евро при 126,32 йени за евро в с четвъртък.

За един долар днес на пазара дават 106,81 йени в сравнение с 106,93 йени в края на вчерашната валутна търговия.

Британският фунт стерлинг сутринта струва 1,3073 долара в сравнение с $1,3067 за един паунд в края на предишната търговия и 1,1056 евро срещу 1,1061 евро за паунд предния ден.

Доларовият индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути се понижава с 0,12% спрямо предходния ден. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,06%.

Сенатът на САЩ след сесията си в четвъртък отиде във ваканция до края на месеца, без да постигне споразумение, предаде CNBC. По-конкретно спорът е размерът на новия пакет от икономически стимули. Икономическият съветник на американския президент Лари Кудлоу заяви пред CNBC, че демократите искат "твърде много пари".

"Без план за възстановяване е малко вероятно американската икономика да се изправи на крака бързо. Това е основната причина за настоящата слабост на долара", заяви анализаторът на ActivTrades , Рикардо Евангелиста, цитиран от Le Figaro.

Междувременно броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път през седмицата, приключила на 8 август, е спаднал с 228 000 до 963 000, сочи доклад на американското министерство на труда. Така броят на заявленията падна под 1 милион за първи път от март - от началото на пандемията на коронавирус.

Китайските пари спечелиха 0,05% спрямо американските и се разменят днес по 6,99412 юана за долар спрямо 6,9450 юана за долар ден по-рано.

Промишленото производство в Китай миналия месец се е увеличило с 4,8% в сравнение с юли миналата година, както през юни, сочат данните на Държавната статистическа служба (GSO) на Китай. Аналитиците, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха среден ръст от 5,1%.

Продажбите на дребно в Китай неочаквано спаднаха с 1,1% през юли през юли, след като паднаха 1,8% месец по-рано.

Коефициентът на безработица в Китай, изчислен на базата на резултатите от проучване на гражданите в големите градове, остана на ниво през юни от 5,7% през юли, съобщи GSO.