Акциите на компаниите от високотехнологичния сектор са любимците на инвеститорите. Капитализацията на тези ценни книжа, като че ли ще устои на всеки негативен информационен фон.

Достатъчно е да се каже, че към този момент най-добрите американски и китайски компании от този сектор струват повече от капитализацията на целия фондов пазар в еврозоната и Япония.

Според данните, събрани от Bank of America Merrill Lynch, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google, Baidu, Alibaba и Tencent струват общо 5 трилиона долара. Засега американските фондови индекси струват малко повече - $6,6 трлн,, но скоро и това може да се промени.

Снимка 363306

Много експерти вече призовават инвеститорите да не се увличат прекалено по ИТ сектора и да намалят вложенията си в акции на такива компании. Според стратега на Bank of America Merrill Lynch Майкъл Хартнет, цитиран от vestifinance.ru, книжата на най-големите в тази област са и най-надценени.

На Уолстрийт тези акции се обозначават с абревиатурата "FAAMG + BAT": Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Google (Alphabet), заедно с китайските технологични компании Baidu, Alibaba и Tencen.

Анализаторите се опасяват, че инвеститорите твърде оптимистично оценяват бъдещата платежоспособност на посочените лидери по пазарна капитализация в сектора.

Друга причина да се избавите от високотехнологичните книжа, според

Хартнет, се състои в това, че делът на компании, занимаващи се с ИТ и електронна търговия, формират една 25% от доходите на акция на американския пазар. А такова високо ниво обикновено е признак за "надуване на балон".

Действително, нито един сектор не доминира на световните фондови пазари като технологичния. В индекса MSCI USA, който включва акциите на над 600 компании, почти една трета 27%) са представители на IT сектора. А сред десетте най-големи в света само Berkshire Hathaway и Exxon не са от този бранш.

Високотехнологичният индекс Nasdaq е нараснал твърде силно и неговото падне ще е съответно най-силно.

Но трябва да се признае, че твърде малко експерти на този етап препоръчват на клиентите си да продават акции на компании от ИТ сектора. А за книжата на Apple и Alphabet въобще липсват такива съвети.