Китай стана един от най-големите в света кредитори на развиващите се страни, чрез създаването на нова глобална система за трансгранично кредитиране.Това показват данни на изследователската лаборатория AidData, публикувани днес.

Според тези данни, от 2000 г. досега, т.е. за 22 години, китайските власти са отпуснали най-малко 240 милиарда долара спешна помощ на повече от 20 страни, включително Аржентина, Монголия, Пакистан и Турция.

Повечето от заемите са предоставени чрез суапови линии на Китайската народна банка - всъщност това са заеми с ниска лихва между централните банки в юани. През последните няколко години Пекин е отпуснал повече финансова помощ на нуждаещите се страни, отколкото Международният валутен фонд (МВФ). Анализаторите твърдят, че целта на подобни споразумения е да се насърчи използването на китайската валута в международната търговия.

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Ще се появи ли нова валута хегемон в света: Три сценария за развитие на глобалната финансова система

Възможно ли (скоро) доларът да загуби позициите си на международните финансови пазари

По-голямата част от сумата - 185 милиарда долара, Пекин е отпуснал само през последните пет години. "Китай създаде нова глобална система за трансгранично кредитиране на бедстващи икономически страни", се казва в проучването.

Както отбелязва Bloomberg, Китай играе все по-значима роля в кредитирането на развиващите се страни и предлага алтернатива на системата, която десетилетия определяше икономическите отношения.

Понастоящем Пекин и Вашингтон се борят за влияние в световната финансова и валутна система, допълва агенцията.

Как повишаването на основните лихви в САЩ води до риск от неплатежоспособност на други страни

Как повишаването на основните лихви в САЩ води до риск от неплатежоспособност на други страни

Кои страни са най-застрашени и има ли "рецепта" за избягване на дългови и валутни сътресения

Малко по-рано група американски сенатори внесе законопроект, който предвижда забрана на Световната банка и Азиатската банка за развитие да отпускат заеми на Китай.

По думите на сенатора от републиканците Джон Барасо, законопроектът задължава министърът на финансите на САЩ да даде указание на представителите на САЩ в тези две финансови организации "да възразят срещу отпускането за Китай на всеки нов банков заем, удължаване на съществуващ такъв или дори техническа помощ за Китай".

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Най-голямо придвижване напред в "класацията" отбелязват Норвегия и Саудитска Арабия