Цените на златото, възприемано като сигурно убежище, приключиха във вторник на по-високо ниво на фона на несигурността относно резултатите от втория тур на изборите за американския Сенатв щата Джорджия.

На нюйоркската борса COMEX златните фючърси за февруари се повишиха с 7,80 долара или 0,4% до 1954,40 долара за унция във вторник. В резултат на сесията в понеделник котировките се повишиха с 2,7%, до най-високите от началото на ноември, информира FactSet.

Мартенските фючърси за сребро поскъпнаха с 27,6 цента, или 1%, до 27,640 долара за унция. В резултат на сесията в понеделник тези фючърси се повишиха с 3,6%.

В същото време декемврийският индекс на мениджърите по снабдяването (PMI) за производствения сектор в САЩ, изчислен от Института за управление на доставките (ISM), достигна най-високото си ниво от август 2018 г., което донякъде намали опасенията за перспективите за възстановяване на американската икономика след пандемията на коронавируса и възпрепятства растежа на златните котировки .

Въпреки това златото намери подкрепа главно в условията на несигурност на изборите за Конгреса в Джорджия, каза Джеф Райт, изпълнителен вицепрезидент на GoldMining Inc.

"Очаквам цените на златото да се върнат до 2000 долара за унция през следващите седмици след идването на власт на Байдън", каза Райт.

Има битка за две места в Сената на изборите и победата на двамата демократични кандидати вероятно ще улесни новоизбрания президент Джо Байдън да приеме законодателство, което може да повлияе на динамиката на американския фондов пазар. По-специално намаляването на корпоративния данък върху доходите, извършено по време на администрацията на Доналд Тръмп, може да бъде отменено, пише Dow Jones.

Има опасения, че "демократите ще контролират и двете камари на Конгреса" и "ще провеждат радикална данъчна политика, увеличавайки държавните разходи без контрол", каза Райт.

Освен това новите карантинни мерки във Великобритания, ЕС и САЩ за ограничаване на разпространението на коронавируса предизвикаха известно объркване на Уолстрийт и вероятно повишиха привлекателността на златото за инвеститорите.

По-заразният щам на COVID-19, наскоро идентифициран във Великобритания, също е открит в Ню Йорк, заяви губернаторът на щата в понеделник. По-рано британското правителство обяви затягане на локдауна в цялата страна, въпреки началото на ваксинациите.

Цените на златото и среброто бяха подкрепени и от отслабването на щатския долар, който през 2020 г. показа най-бързия годишен спад от 2017 г. насам. Доларовият индекс на ICE падна с 0,5% във вторник до около 89,466, като се движи около най-ниския си от пролетта на 2018 г. Златото, деноминирано в долари, става по-достъпно за притежателите на други валути, тъй като американската валута отслабва.

Привлекателността на метала като инфлационен хедж ще остане ключов двигател за цените през първото тримесечие на 2021 г., тъй като огромните разходи доведоха до големи дефицити в бюджета и текущата сметка и тласнаха щатския долар до най-ниския си от повече от две години. Благородният метал регистрира най-доброто си годишно увеличение за десетилетие, нараствайки през 2020 г. с почти 25% на фона на широко разпространени стимулиращи мерки от страна на централните банки и правителството, които да помогнат за спасяването на икономиката през коронавирусната криза.