По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото, японската йена и британската лира стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,14%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,16%.

Към 10 часа българско време за едно евро струва на форекс пазара 1,0707 долара в сравнение с 1,0699 долара при затварянето на предишната сесия, поскъпвайки днес с 0,11%.

Пазарът очаква Европейската централна банка да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта на заседанието си на 15 юни и да ги увеличи със същата стъпка и през юли.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ, нидерландският централен банкер Клаас Кнот каза в реч пред парламента в сряда, че "инфлацията в еврозоната може да остане прекалено висока за твърде дълго време и вероятно ще са необходими допълнителни повишения на лихвите".

"Не съм сигурен, че затягането на политиката в момента е достатъчно", каза Нот.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,12% - до $1,2448 за едни паунд спрямо $1,2438 заа паунд предния ден.

Цената на американската валута по отношение на японската тази сутрин е 139,91 йени за един долар срещу 140,13 йени за долар при затварянето на пазара в сряда.

Прогнозата за растежа на Япония за първото тримесечие беше преразгледана в посоканагоре, според официални данни, публикувани в четвъртък. БВП се повиши с 0,7% спрямо предходните три месеца спрямо 0,4%, отчетени по-рано.

Японската икономика расте за второ поредно тримесечие, като увеличението е най-високото от април-юни 2022 г.

При липсата на важни статистически данни през последните дни, вниманието на търговците е насочено към редовните заседания на Федералния резерв и Европейската централна банка, които ще се проведат следващата седмица.

Според инструмента FedWatch от CME Group, пазарът оценява шансовете Фед да повиши отново базовата лихва с 25 базисни пункта на срещата на 13-14 юни на 30%.

Редица лидери на Фед по-рано дадоха да се разбере, че смятат паузата в затягането на политиката на Централната банка на САЩ за оправдана. Никой от тях обаче не изрази увереност, че цикълът на повишаване на лихвите е приключил, пише Market Watch.