В началото на валутната търговия в петък щатският долар поскъпва спрямо еврото и лирата стерлинг, но отслабва спрямо йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,3% по време на търговията. По-широкият WSJ доларов индекс се повиши с 0,2%.

Днес сутринта общата европейска валута се търгува спрямо американската на ниво $1,2158 за евро в сравнение с $1,2175 за евро при затваряне на пазара в четвъртък.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време спадна до 106,17 йени за долар при 106,21 йени за долар предния ден.

Британската лира се понижава спрямо долара до $1,3949 за паунд, в сравнение с $1,4015 за паунд в края на предходната сесия.

Доларът се подкрепя от общото бягство на инвеститорите от риска на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации. Лихвеният процент за десетгодишните съкровищни ​​книжа в четвъртък се повиши над 1,6% за първи път от една година. Към затварянето на пазара на 25 февруари доходността на ценните книжа беше 1,525%, а в петък тя спадна до 1,478%.

Ръстът на доходността на американските държавни ценни книжа традиционно подкрепя долара: колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите . Но това е и тревожен сигнал за рискови активи, които се възползваха значително от изключително меките финансови условия по време на пандемията на коронавируса, пише Bloomberg.

Прогнозите за по-бързо от очакваното икономическо възстановяване подхранват опасенията за възможността за ускоряване на инфлацията в САЩ, което може да подтикне Федералният резерв да повиши основния лихвен процент.

Регулаторът все още не очаква инфлацията в САЩ да се повиши "до тревожни нива", заяви по-рано тази седмица председателят на американската централна банка Джером Пауъл.

Междувременно президентът на Федералния резерв на Канзас Сити Естер Джордж предупреди, че инфлацията в САЩ може да се ускори бързо, когато повече американци бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Джордж заяви в четвъртък, че е твърде рано да се обсъжда намаляването на стимулиращите програми от страна на Фед. Значителен ръст на дългосрочните лихвени проценти по облигациите в САЩ не изисква отговор на паричната политика, добави тя. Този растеж, според нея, до голяма степен отразява нарастващия оптимизъм по отношение на перспективите за икономическо възстановяване и може да се разглежда като положителен сигнал."