В началото на валутната търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира и поскъпва спрямо йената. В същото време американските пари се задържат близо до максимално от три месеца и половина ниво спрямо основните валути.

Доларът се подкрепя от надежди за по-бързо възстановяване на американската икономика след кризата, причинена от пандемията и продължаващия растеж на доходността американските държавни облигации. Тези надежди нарастват на фона на приемането от страна на Сената през уикенда на пакет за подкрепа на икономиката и гражданите в обем от 1,9 трилиона долара, предложен от президента Джо Байдън.

По време на разглеждането на законопроекта бяха направени редица изменения и сега той ще бъде върнат в Камарата на представителите за окончателно гласуване. Наблюдателите смятат, че гласуването може да се проведе тази седмица.

Юанът е стабилен спрямо долара. Обемът на китайския износ през януари-февруари 2021 г. се е увеличил с 60,6% в сравнение със същия период година по-рано на фона на увеличеното глобално търсене, както и нарасналата производствена активност в САЩ и Европа. Износът в доларово изражение е скочил до $ 468,87 милиарда за двата месеца, показват данни на Главната митническа администрация на КНР.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската с 0,12% - до 1,1861 долара спрямо 1,1847 долара в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличава с 0,25%, до 109,16 йени за долар срещу 108,89 йени за долар в понеделник.

Еврото също поскъпва по отношение на японските пари - с 0,38%, до 129,49 йени срещу 129,00 йени за евро в предния ден.

Британската лира стерлинг на 9 март сутринта се покачва спрямо долара с 0,14% , до $ 1,3844 за паунд от $ 1,3824 за паунд при вчерашната търговия.

Спрямо еврото паундът е стабилен и се търгува на ниво 1,1673 евро срещу 1,1670 евро за лира при закриване на търговията в понеделник.

Курсът на китайската валута днес е 6,5252 юана за долар срещу 6,5261 юана за долар в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,03% по време на търговията. В даден момент от търговията показателят се повиши с 0,1%, най-високо ниво от края на ноември.

Междувременно по-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,04%.