По време на валутната търговия в сряда сутринта доларът леко се понижава спрямо еврото и британската лира, като понася умерени загуби и по отношение на йената. Това последва значително укрепване на щатската валута предния ден, причинено от повишаване на доходността на американските държавни облигации.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес спадна с 0,08%, а по-широкият индекс на долара WSJ загуби 0,1%.

Към 11:15 часа българско време едно еврото струва на пазара 1,1343 долара в сравнение с 1,1325 долара в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута, спрямо японските национални пари възлиза на 114,49 йени време срещу 114,61 йени за долар при затварянето на пазара във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта се тъгува по около 1,3610 долара за един паунд, с 0,10% по-скъпо от края на вчерашния работен ден.

Доходността на 10-годишните US Treasuriesсе се повиши до двугодишен връх от 1,866% и за двугодишните облигации до 1,038% годишно, което е най-високото ниво от края на февруари 2020 г., пише MarketWatch.

Доходността на държавните облигации на САЩ расте на фона на очакванията, че Федералния резерв може да ускори темпа на повишаване на основния лихвен процент заради инфлацията, която достигна 40-годишен връх.

Високата инфлация и силният пазар на труда предполагат, че икономиката вече не се нуждае от ултрамеката парична политика на регулатора, която беше в сила по време на пандемичната криза, каза миналата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.