По време на валутната търговия в сряда щатският долар умерено се понижава спрямо еврото, британската лира и йената.

Фокусът на пазара тази седмица са заседанията на Европейската централна банка и Банката на Япония, резултатите от които ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите очакват, че ЕЦБ ще запази "гълъбовите " си настроения по отношение на парично-кредитната си политика в еврозоната. А Яяпонската централна банка също няма да променя параметрите на паричната политика, въпреки съобщенията, че обсъжда съкращаване на антикризисната кредитна програма.

Освен това търговците очакват предварителни данни за динамиката на БВП на САЩ за 3-то тримесечие, които ще бъдат публикувани на 28 октомври. Експерти, анкетирани от FactSet, прогнозират забавяне на темпа на растеж на американската икономика през последното тримесечие до 3% от 6,7% през предходното тримесечие.

Днес към 10:05 часа българско време за еврото дават с 0,12% повече - по 1,1609 долара в сравнение с 1,1596 долара за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 114,02 йени за долар срещу 114,16 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта поскъпва с 0,8% като се търгува на ниво $1,3775 за един паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада с 0,04% по време на днешната търговия, по-широкият индекс на долара WSJ също загуби 0,04%.

Австралийският долар поскъпна с 0,2% спрямо щатския долар след публикуването на данни за инфлацията в страната. Потребителските цени в Австралия са се повишили с 3% през третото тримесечие спрямо същия период година по-рано, показват официалните данни. Темпът на възстановяване се забави от 3,8% през второто тримесечие и беше по-слаб от прогнозираните от пазара 3,1%.

Курсът на австралийската валута днес сутринта се повиши до 0,7517 долара в сравнение с 0,7501 долара предния ден.