В началото на валутната търговия в сряда курсът на долара остава стабилен спрямо основните валути, практически на нивото от края на вчерашната сесия.

Инвеститорите и трейдърите очакват резултатите от срещата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Визитата на шефа на ЕК във Вашингтон се възприема от Брюксел като последен шанс да се избегне широкомащабна търговска война със САЩ, пишат днес европейските и американските издания.

Еврото сутринта поскъпва леко до $1,1692 при курс $1,1687 в края на търговията във вторник.

Общата валута се покачва слабо и спрямо японската до 130,01 йени в сравнение с курса 129,93 йени в края на търговията във вторник.

Американската валута се разменя срещу японската на ниво 111,21 йени за долар при 111,20 йени ден по-рано.

Валутите на страните с развиваща се икономика от Азия до Латинска Америка могат да пострадат в близките месеци. Главните жертви от тях ще се определят от фокуса на търговската политика на СЍАЩ, отбелязват анализаторите на Goldman Sachs.

Експертите на банката предполагат също така, че курсът на китайския юан може още незначително да се понижи от сегашното равнище. Но в средносрочна перспектива ще се възстанови с оглед бъдещо отслабване на долара и стабилизация на икономиката на Китай, пише агенция Bloomberg. Те прогнозират, че в течение на следващите три месеца китайската валута ще бъде на ниво около 6,7 юана за един долар, а след дванайсет месеца ще се покачи до 6,4 юана за долара.