В хода на валутната търговия в понеделник сутринта американският долар продължава да укрепва спрямо еврото, паунда и йената.

Индексът ICE, който показва представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,75%, надхвърляйки 114 пункта за за първи път от май 2020 г., отбелязва Trading Economics.

Доларът е подкрепен от търсенето на защитни активи, породено от страховете от глобална рецесия. Освен това валутните търговци посочват, че Федералният резерв на САЩ затяга паричната политика с по-бързи темпове от останалите водещи централни банки в света.

Еврото продължи да отслабва, падайки до най-ниското ниво от 2002 г., тъй като входящите данни показаха, че спадът в еврозоната се е задълбочил през септември, тъй като ценовият натиск се засили. Бизнес активността се свива за трети пореден месец и прогнозните индикатори сочат, че спадът ще набере допълнителна скорост през следващите месеци. Ранните показания на PMI показват икономическо свиване от 0,1% през третото тримесечие, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Германия, силно зависима от руския газ, е изправена пред най-трудните условия, като икономиката се влошава със скорост, невиждана извън пандемията след световната финансова криза.

По време на днешната търговия лирата стерлинг падна рязко спрямо долара и достигна историческо дъно на фона на сигналите на Министерството на финансите на Великобритания за вероятността от нови данъчни облекчения в допълнение към обявените миналата седмица.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се търгува спрямо американската на ниво $0,9642 за едно евро, в сравнение с $0,9687 при затварянето на сесията в петък. Еврото и днес остава на минимални стойности спрямо долара от две десетилетия насам.

Британската лира стерлинг се разменя на пазара по $1,0688 з един паунд спрямо $1,0859 в края на предишната сесия. По-рано през деня курсът падна до $1,0327 за паунд, което е най-ниското ниво от 1971 г., когато Обединеното кралство премина към десетична валутна система.

Обменният курс на американската валута спрямо японските национални пари се повиши с 0,60% и възлиза на 143,98 йени за долар спрямо 143,31 йени за долар в петък.