Централната банка на САЩ оповести, че, считано от днес, започва да инжектира колосални количества нова ликвидност на репо пазара, става видно от прессъобщение от Федералния резерв на Ню Йорк. Падежите им ще са двуседмични, а новонапечатаните пари ще бъдат отпускани на пазарите два пъти седмично.

Освен тях обаче централната банка ще инжектира ликвидност и ежедневно до края на годината. Новата мярка ще бъде прилагана и поне през януари 2020 г.

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Изследването твърди, че увеличаването на правителствения дълг е опасно, а точно това прави централната банка

Днес и в понеделник централната банка ще влее "поне" 120 млрд. долара в репо пазара, а в понеделник ще осъществи допълнителна емисия от 75 млрд. долара с еднодневен падеж. Покрай Нова година приготвената инжекция е още по-голяма - от "поне" 150 млрд. долара, като отново ще има по-малки като размер стимули - от "поне" 75 млрд. долара на 30 декември (с падеж на 2 януари).

Между понеделник, 16 декември, и вторник, 14 януари, Федералният резерв ще извършва почти ежедневни инжекции в размер между 35 и 50 млрд. долара. Техните падежи са с различен времеви хоризонт - между 13 и 32 дни, като повечето са двуседмични.

Тези предварителни данни обаче може да се окажат занижени, защото централната банка планира да "коригира срока и количеството на репо операциите както е необходимо, за да понижи риска от натиск върху паричните пазари, който може да окаже негативен ефект върху постигането на целите" на институцията.

На практика по този начин Федералният резерв ще осъществи най-голямата операция по внасяне на ликвидност в репо пазара в историята, при все че дори и в момента той има съществуваща програма, насочена към него, на стойност 50 млрд. долара.

Bank of America: Количествените улеснения на Фед са опасни за икономиката

Bank of America: Количествените улеснения на Фед са опасни за икономиката

Интервенциите на централната банка увеличават балансите на търговските банки, но и невъзможността им за правилна оценка на пазарите

Като се добави и закупуването на съкровищни бонове от американската хазна, само през следващите 30 дни централната банка ще инжектира в икономиката впечатляващите 500 млрд. долара, калкулират от Zero Hedge. Това означава, че отчетният баланс на Федералния резерв ще надмине рекордните 4,5 трлн. долара.

Мярката ще окаже пагубно въздействие върху репо пазара. Изобилната ликвидност ще подпомогне допълнително надуването на балоните на него. Колкото повече средства се вливат в този пазарен сегмент, толкова по-тежко ще стане тяхното спукване, което неминуемо ще се случи. Така че вместо да "купува време", в момента Федералният резерв си връзва ръцете за последваща възможност за политики в бъдеще, а, от друга, запалва фитила на финансовите пазари. Колко дълъг е той ще видим във времето.

Финансиране зад кулисите: Фед няма да разкрие кои банки получават репо инжекции

Финансиране зад кулисите: Фед няма да разкрие кои банки получават репо инжекции

От централната банка ще запазят това в тайна за две години