Правителството в Атина очаква да се преизпълнят заложените цели за бюджетния излишък през тази и следващата година. Това ще представлява изпълнение на поетите фискални ангажименти към кредиторите за трета поредна година, съобщава Reuters.

В проектобюджета, който ще бъде представен пред гръцкия парламент във вторник, гръцките власти залагат на прогноза за т.нар. "първичен бюджетен излишък" (без разходите за обслужване на дълга) между 2,4% и 2,5% от БВП за тази година и над 3,7% от БВП за следващата година, е споделил пред агенцията представител на правителството.

По-големи фискални излишъци биха позволили на правителството, което е изправено пред обществена умора с оглед на намаляване на пенсиите и вдигането на данъците, да преразпределя средства към уязвимите слоеве от населението, които са засегнати най-тежко.

Гръцките власти също така очакват икономически растеж 1,6% през тази година (малко под предишна прогноза - 1,8%), е посочи пред Reuters висшият гръцки чиновник.

Икономиката обаче се очаква да нарасне догодина с 2,5% (повишена прогноза от 2,4%). Посочените прогнози съвпадат с очакванията на Европейската комисия.

През тази година се наблюдава възходящи резултати от възстановяването на туристическия сектор и увеличаването на вътрешното търсене. Приходите от туризъм нараснаха с 10,3% за първите девет месеца до 13 милиарда евро.

Очаква се парламентът в Атина да гласува Бюджет 2018 през декември.