Гърция може да се окаже в листата на най-скъпите страни в Европа заради въведените в страната прекомерно високи данъци, алармират гръцките изданията днес, предаде БТА.

Икономическият таблоид "Нафтемборики" коментира, че Гърция се е сдобила с четвъртия най-висок ДДС в Европа (повишен наскоро от 23 на 24 на сто в рамките на гласувания неотдавна пакет от мерки за икономии) Изданието посочва, че цената на безоловния бензин е сред осемте най-високи в целия свят. 

Смята се, че след като от януари 2017 г. влязат в сила и новите повишения на специалните налози върху потреблението, Гърция ще фигурира сред петте най-скъпи страни на планетата. Сред 20-те първи в света ще се окажем от януари и по цената на дизела, предупреждава още вестникът. 

"Призовете" обаче не свършват дотук, туристическият сектор – „тежката” индустрия на Гърция, също ще бъде обложен с третия най-висок ДДС в Европа, хотелиерският бизнес също е притиснат до стената. 

Във връзка с това в. "Имерисия" цитира Централната банка, която в свой доклад за паричната политика открито предупреди за евентуално видоизменение на конкуренцията в резултат на данъците, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на предоставяната финансова помощ. 

В. "Катимерини" обявява на челна страница, че цените на апартаментите са паднали до 60 на сто и че въпреки това търсенето било слабо. В. "Прото тема" пише, че над 50 хиляди вили в Гърция търсят купувачи.