Германия дължи на Гърция 185 милиарда евро репарации от Втората световна война, съобщава гръцкият сайт за новини Keep Talking Greece.

Към момента Берлин отхвърля исканията на Атина. Но двама германски учени са се разровили из архивите по спора и са открили и калкулирали, че Германия дължи близо 200 милиарда евро на Гърция.

В книгата си "Reparation debt. Mortgages of German occupation in Greece and Europe" историкът Карл Хайнц Рот и политологът Хартмут Рюбнер разкриват документи по въпроса и достигат до заключение, че казусът за репарациите не е разрешен през 1960 г., както Берлин твърди.

Вестник "Зюддойче цайтунг" направи ревю на книгата в статия със заглавие "Атина и Берлин: Отворена сметка - отворена рана".

Авторите на книгата са заключили, че съюзниците на САЩ и "влиятелните елити в Западна Германия" системно са пренебрегвали искането на Гърция за изплащане на репарации.

В началото на книгата Рот анализира дългогодишните усилия на Атина да получи репарации.

Когато Вермахтът се оттегля от Гърция през октомври 1944 г. след три години и половина окупация, буквално всичко е унищожено. Здравословното състояние на оцелялото население е катастрофално. До края на войната около 140 000 души умират в резултат на недохранване. Също така германците имат и някаква вина за гражданската война между комунистите и консервативните групи в Гърция.

През 1960 г. германците изплащат компенсация в размер на 115 милиона дойче марки (тогава около 67 милиона американски долара).

Рот и Рюбнер призовават за признаване на германския "репарационен дълг" към Гърция.

До момента Атина е отправила две предложения: да се изплатят 287 милиарда евро или 162 милиарда евро.