След не особено лека и турбулентна 2018 година гръцкият фондов пазар все пак може да се похвали с най-силните си 12 месеца от 1999 година насам, пише местното издание Kathimerini.

От началото на тази година основният индекс на борсата е отчел ръст от 26,92%, което е вторият най-голям скок след този на фондовия пазар в Китай.

Основният фактор за успеха на Атинската борса са банковите акции. Индексът, който отразява тяхното представяне, е нараснал със 70 на сто от историческото дъно, което достигна през януари.

През април за четвърти пореден месец основният индекс ATHEX отчита растеж и настоящата ситуация предполага, че и през май той ще остане на положителна територия.

Според оценката на експерти перспективите за ценните книжа на финансовите институции в Гърция в дългосрочен план остават положителни.

От UBS посочват, че настроенията на инвеститорите по отношение на гръцкия пазар са се променили забележително и настроенията, свързани с мащабния план за намаляване на необслужваните заеми на банките, вече са по-положителни.

Преди половин година стана ясно, че четирите най-големи гръцки банки искат да намалят наполовина лошите си кредити до 2021 година.

През следващите 3 години те трябва да намалят необслужваните заеми до между 17 и 22% от портфолиото си при настоящо ниво от между 43 и 54% за отделните банки.

Амбизиозната цел на Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank и Piraeus е да намалят размера им от 88,6 милиарда евро към момента до 35-40 милиарда евро към края на 2021 година. Това означава, че гръцките финансови институции ще трябва да търсят купувач на лоши кредити за внушителните 45 милиарда евро.

Гръцките банки готвят продажбата на 2 пъти повече лоши кредити от всички заеми у нас

Гръцките банки готвят продажбата на 2 пъти повече лоши кредити от всички заеми у нас

Те са поели ангажимент пред ЕЦБ да намалят портфолиото си необслужвани заеми с 45 милиарда евро