Китай никога досега не е плащала толкова скъпо за най-мръсния тип въглища - ситуацията, която показва как енергийната криза засилва енергийните пазари в Азия, пише Bloomberg.

Цените на един от видовете лигнитни въглища от Индонезия се покачиха до около $110-$120 за тон тази седмица заради растящото търсене от Китай и намаляващия добив от мините в Калимантан, казват трейдъри. Миналата година този тип въглища сменяха собственика си в някои случаи и срещу $20-$25 за тон.

Повишеното търсене на смятаните за едно от най-замърсяващите и енергийно неефективни горива в света повишава и притесненията относно ръст на въглеродните емисии от Китай тази година. Този тип въглища, познат като 4200-GAR, обичайно се смесва с по-енергийно ефективни типове.

Китайските купувачи се хвърлиха на пазара, след като държавните енергийни компании получиха нареждане да осигурят нужната електроенергия "на всяка цена". В същото време добивът на този вид въглища бе засегнат от наводнения в Калимантан. Индонезия е най-големият доставчик на термални въглища за Китай.