Земеделците често се молят за дъжд. Сега те могат да се застраховат срещу риска молитвите им да не свършат работа, пише The Wall Street Journal.

Борсовите оператори CME и Nasdaq планират да пуснат фючърси, които ще позволят на земеделците, спекулаторите и други да залагат на цената на водата. Пазарът ще бъде първият от този тип, казват неговите създатели, поставяйки водата до други суровини като петрола и медта.

"Всичко друго е листнатно, но не и най-важната суровина на света, водата", казва Ланс Кууган, главен изпълнителен директор на Veles Water, която е създала индекс на цената на водата, към който фючърсите ще са вързани.

Инструментът ще позволи на земеделци, производители и други големи потребители да се защитят срещу промяна в цените. Но могат да помогнат и на други инвеститори, казва Кууган. Той може да бъде използван като защита срещу инфлацията или климатичните промени - или просто като актив, който не е директно колериран с други.

Фючърсите ще отразяват трансакциите на пазара в щата Калифорния - най-жадният в САЩ заради огромното си население и обработваема земя. Договорите ще отразяват цената на 1 233 481 литра вода - или нужното количество един акър земя да бъде покрит с един фут вода.

Миналата седмица един акър-фут вода е струвал $526,40, според индекса. Това е 25% спад спрямо началото на лятото. Заради историческата суша през пролетта цените са се утроили. Индексът следи покупките от предходната седмица.

Така земеделците ще могат да се защитят при покачване на цените на водата при нова суша, като спечелят от контрактите и използват средствата за покупка на вода.