Редица държави по света може да се окажат в положение, в което няма да могат да правят плащания по дълга си през следващите 12-18 месеца. Правителствата загърбват ограниченията за разходите, за да ограничат икономическите щети от пандемията, пише CNBC.

"Смятам, че ще бъдем изправени пред проблеми - възможно е да видим криза в еврозоната, в центъра на която ще са страни като Гърция или Италия", казва Саймън Баптист, главен икономист в The Economist Intelligence Unit (EIU).

"В развиващия се свят бих посочил страни като Южна Африка и Бразилия като такива, които може би ще минат през нова криза. И разбира се, Аржентина, която вече изпадна в дифолт".

Аржентина фалира отново и се превърна в рекордьор

Тази страна обяви фалит за рекорден 9-ти път

Това е поредният банкрут на страната за по-малко от два века

Коронавирусът, който зарази над 1,9 млн. души по света, накара правителствата да предприемат безпрецедентни мерки и да затворят цели градове и държави - спирайки икономическата активност.

Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозата си и вече предвижда свиване на световната икономика от 3% тази година. Предходната прогноза бе за растеж от 3,3%.

Редица правителства обявиха огромни стимули, за да подкрепят икономиките си - и някои обмислят да поемат нов дълг, за да ги финансират.

Баптист обаче казва, че не всички правителства ще успеят да получат исканото финансиране. Това важи особено за възникващите икономики, които ще се изправят пред "голямо предизвикателство", за да убедят инвеститорите да им дадат още пари.