Известният финансист Джордж Сорос отправи критики към най-големият инвестиционен фонд в света - BlackRock, заради решението на компанията да прави вложения на китайския пазар. По неговите думи по този начин гигантът "поставя под риск" активите на клиентите и интересите на САЩ в областта на сигурността.

Това е поредният коментар на Сорос срещу инвестирането във втората по големина икономика в света.

"Наливането на милиарди долари в Китай в момента е трагична грешка", пише инвеститорът в свой коментар за Wall Street Journal, цитиран от Bloomberg.

"Вероятно е парите на клиентите на BlackRock да бъдат изгубени, но по-важното е, че това ще наруши националните интереси на САЩ в областта на сигурността", допълва той.

BlackRock е сред водещите гиганти с разрастваща се дейност на китайския пазар. Инвеститорите в страната търсят все повече възможности за управлението на своите активи.

Най-големият финансов мениджър в света започна да предлага инвестиционни продукти на китайски граждани, като е напът да стане първата изцяло чуждестранна компания, предлагаща търговия с взаимни фондове там.

Коментарът на Джордж Сорос е последният от поредица през последните седмици, в които той предупреждава за рисковете от инвестиране в Китай. В един от тях финансистът определи китайският президент Си Дзинпин като "най-опасният враг на отвореното общество".