Страната ни не е сама в Източна Европа, която избира плосък данък. Чешката република предвижда мащабни икономически реформи, част от които е въвеждане на плосък данък в размер на 15%. До 2009 година данъкът ще бъде понижен до 12.5%.

Акцентът в икономически материал на Deutsche Welle е плоският данък в България. През 1990те той е предлаган от Института по пазарна икономика, но тогава е считан за луда идея на свободния пазар, която никога няма да се осъществи.

Нещата през последните години се променят и България и нейните съседи предприемат истинска данъчна революция. Общо девет държави от Източна Европа и посткомунистическия блок се отказаха от прогресивните данъчни системи в полза на прост данъчен модел с единна ставка.

В България, след като воденото от социалисти правителство решава да въведе 10% данък върху корпоративните печалби, същият размер на данъка се възлага на личния доход.

Другите две мерки на правителството на България са намаляване вноските за социални осигуровки с 3% и вдигане на пенсиите - пак с 10%. Детайлите са преговарят от управляващата 3:5:8 коалиция.  

Германската медия цитира Светла Костадинова, изпълнителният директор на ИПИ, която е уверена как до 2008 година България ще има някаква форма на плосък данък. Според нея плоският данък ще даде гориво на националната ни икономика и ще намали дела на неформалната икономика, която често пъти избягва данъците.

Според Костадинова, фактът, че сме малка страна прави по-лесно приемането на подобни решения и за малка икономика в преход идеята е добър подход за по-бързо постигане европейските нива на доходи.

С 10% данък България ще е в края на списъка, начело е Литва с 33%. През последните години Естония, Латвия, Русия, Украйна, Словакия, Грузия и Румъния също са преминали към системи с плосък данък.

В Чехия, дясно - центристкото правителство предупреди, че ако икономическата и в частност данъчната им реформа не мине, те ще търсят предсрочни избори.

 В момента в Чехия подоходният данък е 32%. Правителството иска да намали и корпоративния данък до 19% през 2010.

Но Източна Европа не е икономическо чудо, констатира германската медия. България има висок дефицит по текущата сметка, високо ниво на инфлация. През последните седмици в България се разпространиха притеснения за ефекта на десятъка върху бедните семейства.

Средната работна заплата в България е 350 лева: €179, преценява Deutsche Welle. Тези, които получават по-малко от това, като самонаетите, ще трябва да плащат относително повече данъци от доходите си.

Според холандски икономист - коментатор, тази пречка може да се преодолее с въвеждане на минимален праг на данъчно облагане.

Обаче щом въвеждането на плоски данъци е толкова хубаво нещо, възниква въпросът, защо Западна Европа не използва плоски данъци?

В Западна Европа, макар прогресивните данъци да таксуват богатите с по-висока ставка отколкото по-бедните, често пъти не става точно така. Защото данъчните намаления и изключения образуват усложнена система, от която богатите широко се възползват и затова надали скоро ще бъде въведен плосък данък.

Преди години германски финансов експерт се изказа, че данъците трябва да бъдат толкова прости, че да се попълват на гърба на подложка за бира. Дори да е така, европейските пенсионни системи не позволяват да се възприеме плосък данък незабавно.

Повечето страни на Западна Европа от много време имат системи за социални осигуровки, които се финансират от преразпределението на по-високите приходи от богатите.

За мнозина в Западна Европа, плоският данък е механизъм на свободния пазар, защото изключва преразпределителни задачи.

Данъчните реформи са само единия аспект на икономическия ръст в Източна Европа. Предстои преминаване към единна европейска валута.