Според редица експерти настоящата здравна пандемия ще прерасне във финансова криза. И за това има редица доказателства, включително случващото се на финансовите пазари.

Най-страшното обаче: размерът, дълбочината и продължителността на потенциалната финансова криза не могат да бъдат измерени. Точно както не можеха да бъдат измерени и при връхлетялата ни криза през 2008-ма година, която много малко експерти успяха да "визуализират".

Защото пандемията от коронавирус все още не е овладяна.

И докато сега всички мислят за ограничаване на вируса и спасяването на човешки животи (което е първостепенен приоритет), в следващ момент (рано или късно, когато кризата бъде овладяна), вниманието постепенно ще започне да се измества към овладяване на икономическите последствия. И за това ни свидетелства случващото се в Китай, огнището на новия вирус, където то до голяма степен бе и първо овладяно.

Какво можете да направите в настоящия момент на несигурност, за да се подготвите психически и инвестиционно? Ето някои идеи:

Кои ще са най-засегнатите сектори?

Според експерти, най-засегнатите от пандемията сектори ще са автомобилният и свързаните с него сектори, включително на резервните части (които са много силно застъпени в България); туристическият сектор (отново сериозно представен в страната ни); хотелиерският и ресторантьорският; секторът на луксозни стоки; търговията на едро; промишлеността; финансовите услуги и други

Общо взето, почти всички водещи сектори в една икономика, включително и българската, ще бъдат сериозно засегнати. Особено тези с по-голяма зависимост от промишлеността и туризма, малки икономики, разчитащи сериозно на износ, като българската. Ако сте заети в този сектор, то трябва да се подготвите за най-лошото - евентуално да останете без работа.

Помислете за преквалификация, за курсове, които биха повишили вашата ценност като работник. Към какви други сектори вашите знания и умения биха могли да бъдат приложени и оценени, отвъд тези, в които сте заети в момента?

Ако отдавна сте обмисляли да промените сферата си на работа, сега (тоест след няколко месеца) може и да ви се наложи да го направите. Можете да се опитате да изпреварите събитията и бъдещата конкуренция от ваши колеги, макар и в текущия момент на "спряла икономика" да е изключително трудно да си смените работата.

Какви стъпки можете да предприемете, за да се защитите от това, което предстои?

Подсигурете си фонд за спешни нужди

Най-лошото в момент на криза е да останете без работа или доходи за известен период от време. Ето защо помислете дали имате спестени средства и фонд за спешни нужди. Такъв може да ви се наложи да ползвате, ако видим голяма и продължителна криза, която ще е свързана с увеличаване на безработицата. Традиционно експертите препоръчват да имате заделени спестявания от поне 6 месечни дохода, но аз бих ги повишил на 8, защото кризата може и да е по-сериозна от очакванията.

Отложете по-значителни по размер покупки

В момент на несигурност и криза определено не е добър момент да мислите за по-значителни по размер покупки, като например на автомобил или на имот. Най-вероятно компаниите и производителите ще започнат да ви заливат с "неустоими промоции", на които е трудно да устоите.

Първо, трудностите в автомобилния сектор и конкуренцията между производителите най-вероятно ще доведе до още по-изгодни оферти за нови автомобили в бъдеще, а защо не и спиране на много модели от производство (което обикновено се свързва с безпрецедентни отстъпки от цените). Второ, имайте предвид, че секторът на недвижимите имоти най-вероятно също ще бъде сериозно засегнат от предстояща криза, особено ако тя е по-продължителна. А това може да означава и по-добри цени в бъдеще, при рекордно ниски лихви по банковите кредити (които обаче най-вероятно ще станат много по-трудни за получаване). Или най-малкото ще имате по-голяма сигурност за доходите си, когато всичко отмине, а цените едва ли ще са по-високи от текущите (които между другото са близки до рекордните си нива от 2008-ма година).

Намалете кредитите си

Да намалите кредитите си може да носи много позитивни ефекти след себе си. Първо, ще сте по-спокойни в момент на криза, ако останете временно без доходи. Второ, ще имате психологическо преимущество и по-добър кредитен рейтинг в бъдеще, ако кризата се е задълбочила и искате кредит, за да си купите силно поевтинял актив или отложена планирана покупка.

Не забравяйте, че най-големите възможности обикновено се появяват в най-трудните моменти, но за съжаление тогава повечето хора нямат свободни средства или са много задлъжнели, за да получат кредити, за да се възползват от това.

Пестете

Да пестите е още по-критично в моменти на криза. Всеизвестна тайна е, че за да тръгнете по пътя към финансова независимост, трябва да следвате едно правило - "плащайте първо на себе си". Когато сте във финансова криза, това правило е по-валидно от всякога, за да можете да я преживеете.

Припомнете си следния цитат: "Нищо няма да ви помогне да натрупате богатство, докато не решите да плащате първо на себе си. Това означава точно това, което разбирате. Когато изкарате долар, първият човек, на когото трябва да платите, сте самият вие", според Джордж Кларсън, автор на "Най-богатият човек във Вавилон".

Малките разходи също имат значение

Капка по капка - вир. Може би не искате да се лишите от малки разходи, но понякога те могат да са значителни. Ще се върна на примера с кафето. Да кажем, че пиете по три кафета на ден в заведение, всяко от които по 2.5 лева (за ваше щастие те са затворени в момента). Ако умножите тази сума по 30 дни в месеца, вече сте изхарчили 225 лева. За година - 2 700 лева.

Но това е само върха на айсберга. Между 18- и 67-годишна възраст с капитализиране на спестяванията с една разумна доходност от примерно 6% на година, то този ви навик би ви струвал спестени - 833 641 лева.

А сега екстраполирайте това за всички останали незначителни разходи, от които можете да се лишат. Следвайте същата схема, дори и когато кафенетата отворят.

Как инвеститорите да се подготвят за предстоящата криза?

Редица изследвания сочат, че най-страшното нещо, което може да се случи на инвеститорите и най-големият им страх, е да загубят спестяванията си. Или в най-лошия случай да им се наложи да чакат следващия бум на пазарите. Статистиката сочи, че дори и след най-лошите кризи в историята пазарите са се възстановявали. Но за това инвеститорите е трябвало да са изключително търпеливи и да чакат - средно осем години А какво да правят хората, чието пенсиониране е по-близо?

За съжаление, опциите пред тях не са много по-различни.

Експертите съветват да не се поддавате на паниката и да не продавате активите си, които вече са се обезценили най-вероятно с повече от 30%. При това само за около месец. Само преди месец и половина водещите световни борсови индекси бяха при исторически рекордни нива. И ако тогава не сте продали, то сега най-вероятно вече е късно и съжалявате.

Дори и да видим понижение от още 10-15% от текущите нива на индексите обаче, най-лошото от спада вече може и да е отминало. И ако се ядосвате, че не сте продали, за да пропуснете голяма част от спада след това, то не правете следващата грешка, която можете да направите в момента и за която след време най-вероятно ще се ядосвате още повече - да продадете в момент, когато е трябвало вече да държите или да купувате, ако сте имали свободни средства...

Ако имате спестени средства в депозити?

Сигурно се радвате и сте щастливи, че сте изтървали "касапницата" на пазарите, държейки спестяванията си в депозити. Предвид на рекордните депозити на българите и относително ниската им експозиция към финансови активи, най-вероятно масовият дребен спестител е останал защитен от срива на финансовите пазари и евентуалната финансова криза, която може да видим.

Но... Винаги има едно "но".

Добре е да следите случващото се с кризата с коронавируса и потенциалните последващи ефекти. Защото, както посочи кризата от 2008-ма година, не видяхме края на света, а последвали добри инвестиционни възможности, които подсигуриха старините на "трезвите" инвеститори.

Налице са рискове, ако не инвестирате на финансовите пазари, да изтървете следващата бъдеща вълна на възстановяване, която да ви направо "финансово независими". Или поне да ви върне загубеното от спада.

Как да определите точния момент за инвестиране?

Никой не може да каже това. Дори гениалният Бъфет не се наема да го направи. Но ако следвате един добър модел за инвестиране, като например стратегията на "левово или доларово осредняване", тоест купувате по малко акции периодично и редовно, няма да има нужда да уцелите дъното, когато и ако видим такова скоро.

При такава стратегия най-вероятно ще се радвате на всеки по-нататъшен спад, вместо да се "паникьосвате от него". Така ще избегнете риска да уцелите възможно най-лошия момент, като в същото време ще имате психологическото предимство да гледате на корекциите, като на добра възможност да купувате евтино.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи