Китай дълго време бе дом на повече от половината bitcoin копачи. Но сега Пекин иска те да напуснат страната — възможно най-бързо, пише CNBC.

През май правителството призова за тежки репресии срещу добива на bitcoin и търговията с криптовалутата, давайки начало на т. нар. "голяма минна миграция". Процесът може да промени играта за Тексас.

Добивът на криптовалута е процес, който изисква много енергия. Въпреки липсата на резерв, който причини прекъсване на електроподаването миналата зима, Тексас е привлекателна локация, тъй като цените на електроенергията са сред най-ниските в света. Все по-голям дял имат и възобновяемите източници, като през 2019 г. 20% от енергията на американския щат идваше от вятъра. Нещо повече, политическите лидери са положитлено настроени към криптото.

"Ще станем свидетели на драматична промяна през следващите месеци", смята Брандън Аржанаги, бивш инженер по сигурността в криптоборсата Gemini.

Доминацията на Китай

Не са налични данни за 2021 г., но предходни изчисления показват, че между 65% и 75% от добива на bitcoin е извършван в Китай — най-вече в четирите провинции Синдзян-уйгурският автономен регион, Вътрешна Монголия, Съчуан и Юннан. В последните два голяма част от електроенергията идва от водноелектрически централи, а в първите два се намират голяма част от въглищните централи на Китай.

Атаката срещу копачите във Вътрешна Монголия вече започна. След като не успя да постигне климатичните цели, наложени от Пекин, лидерите на провинцията дадоха на копачите два месеца да прекратят дейност и да се изнесат, като ги обвиниха за непостигнатите цели.

Изселването може да бъде проследено чрез промените на компютърната мощ на миньорите в мрежата и в страната. Ник Картър, съосновател на Castle Island Ventures, смята, че между 50% и 60% от целия т. нар. хашрейт в bitcoin мрежата ще напусне Китай. Процесът вече е започнал и е видим, допълва той. Разбира се, преместването няма да стане за ден-два.

Едно от големите предимства на bitcoin е, че той е напълно независим от местоположението. Миньорите се нуждаят само от интернет свързаност.

Къде отиват?

Тъй като големите миньори се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствените променливи разходи са енергията. И това им дава стимул да мигрират към региони, в които електроенергията е евтина. Картър посочва, че миньорите гледат към Централна Азия, Източна Европа, САЩ и Северна Европа.

Една възможна дестинация е Казахстан, където въглищните централи произвеждат електроенергия в излишък и цените са ниски. Арванаги смята, че Северна Америка също ще бъде популярен избор. Щатът Уайоминг също има политически лидери, които подкрепят криптовалутите, и привлича интерес.

Може ли САЩ да се превърне във водещата сила в криптосвета?

В Съединените щати миньорите ще се изправят пред няколко пречки. От една страна ще са нужни между шест и девет месеца за изграждане на физическата инфраструктура, която да приеме компютърната мощ, казва Картър. Логистиката също ще бъде проблем заради недостига на контейнери.

Най-големият въпрос обаче е дали може да се разчита на енергийната система на Тексас, която остави без ток жителите на щата след тежка буря в началото на 2021 г. Тя поднови и дебата дали трябва да бъдат направени допълнителни инвестиции, които да гарантират, че ситуацията няма да се повтори. Но тези инвестиции означават вероятно повишаване на данъци и такси.

По-мръсен ли ще стане bitcoin?

Една от големите критики срещу bitcoin е въглеродният отпечатък, който криптовалутата оставя след себе си. Доминиращият наратив досега бе, че мрежата използва въглищните централи в Китай, за да работи.

"Определено това е подобрение", казва Картър за преместването на миньорите. Но посочва, че Поднебесната империя разполага и с водноелектрически централи в излишък. Така, ако всички миньори напуснат Китай, в мрежата ще бъдат използвани далеч по-малко въглища. Но и по-малко възобновяема енергия.

Главният изпълнителен директор на Blockstream Адам Бек смята, че делът на възобновяемата енергия ще расте поради една основна причина: цената. "Добивът на bitcoin е чувствителен към цените и търси най-евтината енергия. Тенденцията е тя да е възобновяемата, тъй като ако гориш изкопаеми горива, при тях има разходи за добив, рафиниране и транспорт", казва той.