Народната банка на Китай ще повиши нормите за задължителните резерви за част от банките в опит да намали рисковете за финансовата система на страната. Затягането ще бъде насочено към банки, които се увличат твърде много в предоставянето на кредити. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

През януари китайските банки са отпуснали кредити за рекордната сума от 2,51 трилиона юана ($385 млрд.), свидетелстват публикуваните тази седмица данни от Централната банка на Китай. При това 60% от новите заеми са дадени от банки с активи по-малки от 2 трлн. юана. От друга страна делът на „голямата четворка (Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China и Bank of China) се е съкратил за периода от 40% през декември на 20%.

Големите банки демонстрират предпазливост, но по-малките банки „отчаяно” опускат кредити. „Не мога да разбера от къде те намират толкова проекти, за които може да бъдат отпускани заеми”, отбелязва Му Хуа, анализатор от GF Securities.