Продължаващият спад на турската лира и непредвидимостта на паричната политика в южната ни съседка принуди технологичният гигант Apple да спре временно продажбите на продуктите си в Турция. Официално решение от Купертино няма, но турските граждани не могат да поръчват iPhone, iPad, Macbook и други от страницата на производителя.

Замразените продажби идват след като вчера турската лира изтри 15 процента от стойността си срещу американския долар. От началото на годината валутата на южната ни съседка поевтиня с над 42 процента спрямо зелената валута и с над 37 процента спрямо еврото.

Подобен случай не е прецедент. В края на 2014 г. Apple предприе подобен ход и в Русия. Тогава рублата загуби над 20 процента за седмица, след като руската икономика бе ударена от тежки санкции заради незаконната анексация на Крим и заради спадащите цени на петрола.

Курс на турската лира спрямо щатския долар и еврото през последните пет години Графика: Bloomberg

Курс на турската лира спрямо щатския долар и еврото през последните пет години Графика: Bloomberg

Във вторник турската лира удари дъно до 13,44 за долар, а тази сутрин се възстанови леко до 12,8786. Поредният спад дойде след като президентът Ердоган защити скорошното намаляване на лихвените проценти и обеща да победи в обявената от него "икономическа война за независимост" с мерки, които противоречат на икономическата наука и логика.

Държавният глава оказва огромен натиск върху централната банка да намалява лихвите, с което той цели увеличение на износа, инвестициите и работните места. Заради тази мярка обаче валутата поевтинява драматично, а инфлацията надхвърля 20 процента.

Вчерашният спад на лирата бе най-големият от върха на валутната криза през 2018 г., която доведе до рязка рецесия, три години на слаб растеж и висока инфлация. От септември насам централната банка свали лихвите с 400 базисни пункта, като реалните лихви са отрицателни.

Лирата е най-зле представящата се валута в света тази година.