В края на август приключи сезона на шестмесечните отчети на дружествата търувани на Българската фондова борса, като много от тях обявиха силни резултати. Екипът на Profit.bg е събрал двадесетте компании с най-високи печалби за първата половина на 2007 г.

Наскоро продадената Българска телекомуникационна компания е лидер с консолидирана печалба от 72.4 млн. лв. за периода. Новият собственик на телекома възнамерява да отправи търгово предложение към останалите акционери и да отпише дружеството от публичния регистър.

Групата Химимпорт обяви положителен финансов резултат от над 60 млн. лв. за полугодието, с което се нареди на втора позиция в подреждането. Компанията е в процес на увеличаване на капитала си от 130 на 150 млн. лв., емитирайки 20 млн. акции по емисионна стойност от 11 лв. за брой.

Тройката допълва ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД, чиято печалба за периода достигна 24.7 млн. лв., най-висока от четирите банки търгувани на БФБ, също влизащи в Топ 20.

Следващите три места заемат Дружба стъкларски заводи АД, Софарма АД и Първа инвестиционна банка АД с близки по размер положителни финансови резултати от около 20 млн. лв.

На последните места в класацията попадат София БТ и Холдинг Пътища с печалби от малко под 5 млн. лв. за периода от 1 януари до 30 юни 2007 г.

Общата сума на печалбите на двадесетте компании възлиза на 348 млн. лв., а капитализацията им се доближава до 15 млрд. лв. По-долу може да видите пълната класация.

Резултатите са от предадените на БФБ отчети, като са взети данните от консолидираните отчети при наличието на такива, обясняват Profit.bg.