Експерти по криптовалутите определят движението на цената на Bitcoin като нов "бичи поход", като голяма част от хората от криптоиндустрията прогнозират още по-големи исторически върхове за криптовалута №1 през 2024 година. Според тях цената на Биткойн може да достигне внушителните $100 000, съобщава CNBC. Bitcoin нарасна с над 120% тази година и мнозина са оптимистично настроени за това, че ръстът ще продължи и догодина.

"Имам чувството, че 2023 г. беше година, в която да се подготвим за бичия поход, който тепърва предстои. Но настроенията са много обнадеждаващи за 2024 и 25 г.", коментира Паскал Готие - главен изпълнителен директор на Ledger.

1 биткойн вече струва 75 000 лева

1 биткойн вече струва 75 000 лева

Това е най-високото ниво от април 2022 г. досега

Припомняме, че последният рекорден връх на цифровата валута от близо $69 000 беше достигнат през ноември 2021 г. Оттогава насам криптоиндустрията беше засегната от много проблеми -  срив на токени и проекти, фалити, наказателни процеси и разбира се, регулации.

Арестуваният на Бахамите Сам Банкман-Фрайд

Източник: GettyImages

Арестуваният на Бахамите Сам Банкман-Фрайд

FTX, някога една от най-големите борси за криптовалути в света, се срина, като нейният основател е изправен пред над 100 години затвор, след като беше признат за виновен по седем обвинения в криминална измама. На този фон шефът на Binance Чанпенг Джао се призна за виновен по наказателни обвинения и се оттегли от поста главен изпълнителен директор на компанията като част от споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ на стойност $ 4,3 милиарда.

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

Милиардерът беше арестуван миналата година, след фалита на управляваната от него борса FTX

"Аз мисля, че като приключим със спекулативната фаза, с която според мен почти сме завършили, тогава ще можем да се заемем с истински проекти, които да се фокусират върху технологията и проблемите, които може тя да реши, а не просто да имаме гигантско дигитално казино, в което хората да търгуват", казва Дейвид Маркъс - главен изпълнителен директор на Lightspark.

И наистина, след като проблемите на сектора са зад гърба му, инвеститорите се фокусират върху два аспекта, които могат да доведат до положително развитие. Първото от тях е нарастващото вълнение, че скоро може да бъде одобрен борсово търгуван фонд за Bitcoin или ETF. Това би могло да привлече по-големи традиционни инвеститори, които преди не искаха да припарват до криптовалутите.

Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон

Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон

"Мишкон де Рея", сред чиито клиенти са принцеса Даяна и активистката против Брекзит Джина Милър, планира колективен иск

$100 000 за Биткойн?

Смелите прогнози за 2024 г. вече "валят".  Началото поставя Standard Chartered, повтаряйки тезата си от април тази година, че цената на Bitcoin ще достигне $100 000 долара до края на 2024 г. От банката заявяват, че "това ще бъде предизвикано от одобренията на много ETF-и." Ако прогнозата се сбъдне, подобна цена би означавала приблизително 160% ръст спрямо днешна дата.

От компанията за криптофинансови услуги Matrixport прогнозират, че Биткойн ще достигне $63 140 до април 2024 г. и $125 000 до края на следващата година.

Въпреки някак прекалено оптимистичните прогнози, експерти предупреждават, че ралито, което до голяма степен е изградено върху очакванията за одобрение на ETF, може и да се провали, в случай, че продуктът отново бъде отхвърлен от регулаторните органи.

Към момента обаче едно е ясно - както Money.bg писа, възходът на биткойн продължава с пълна сила, след като цената на дигиталната валута премина психологическата граница от $41 000 в началото на тази седмица. За последно бяхме виждали такива нива през април 2022 г. - преди краха на Terra, третата най-голяма екосистема в света на крипто.

Обърнато в левове, към момента на писане на тази статия - в 11:42 на 4 декември 2023 г-, 1 биткойн струваше 75 005 лева.

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

Крипто индустрията очаква големи събития