Шефът на Международния валутен фонд заяви в понеделник, че перспективите пред глобалната икономика остават силно несигурни предвид пандемията на коронавируса, а нарастващата разлика между богатите и бедните страни изисквала от МВФ да харчи повече ресурси, предаде Reuters.

Пред репортери Кристалина Георгиева заяви, че институцията ще се насочи към ново преразпределение на собствената валута на МВФ - специалните права на тираж (СПТ), ще даде на държавите повече фискално пространство за справяне със здравната криза и ще ускори преминаването към цифрова и зелена икономика.

Досега САЩ, който е най-големият акционер в МВФ, блокира подобен ход с аргумента, че това ще предостави повече ресурси на по-богатите страни, тъй като разпределението ще бъде пропорционално на тяхното участие.

Шведският финансов министър Магдалена Андерсон, новият председател на управителния комитет на МВФ, по време на онлайн пресконференция с Георгиева заяви, че е ясно, че необходимостта от ликвидност остава голяма и тя ще се консултира със страните членки относно възможностите за разширяване на финансовата подкрепа.

Георгиева изтъкна, че МВФ бързо е увеличил концесионното финансиране за развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително чрез дарение от около 20 милиарда долара в съществуващите СПТ. Това ще продължи да играе важна роля, но са необходими допълнителни стъпки, каза тя.

"Ще продължи да бъде толкова важно, дори по-важно, за да можем да разширим капацитета си за подкрепа на страни, които са изостанали", каза Георгиева.

Възможността за извършване на ново разпределение на СПТ - нещо подобно на печатането на пари от централната банка - винаги е била на масата, каза тя, добавяйки, че някои членове продължават да обсъждат това като възможен ход.