Президентът на Венецуела Николас Мадуро замина за Китай, за да обсъжда икономически споразумения, след като ударената от криза държава търси начин да убеди ключовия си азиатски финансов партньор да отпусне нови заеми. "Отивам с огромни очаквания и ще се видим след няколко дни с големи постижения", заяви той от летището, цитиран от Reuters. Министерството на информацията не е отговорила на запитванията на агенцията.

Китайското външно министерство съобщи, че визитата на Мадуро ще продължи до неделя и е по покана на президента Си Дзинпин. "В последно време венецуелският президент активно провежда икономически реформи, приемани позитивно от обществото", твърди говорител на ведомството.

"Мисля, че развитието на Венецуела е в интерес на всички. Китай вярва, че венецуелските граждани и правителство ще успеят да се справят с вътрешните си задачи", допълва той.

Какво струва на региона крахът на Венецуела?

Какво струва на региона крахът на Венецуела?

Поне три милиона души напуснаха страната

Държавният вестник Global Times посочи в редакционен коментар днес, че някои твърдят, че правителството на Мадуро щеше да се срине без подкрепата на Поднебесната империя.

В рамките на последното десетилетие Китай наля над $50 милиарда във Венецуела чрез споразумения за заеми срещу петрол, които помогнаха на Пекин да осигури доставките си за бързорастящата икономика, докато в същото време подкрепят свой партньор, настроен срещу Вашингтон.Но парите рязко спряха преди почти три години, когато Венецуела поиска промяна на споразумението заради сриващите се цени на петрола и намаляващ добив, който доведе икономиката до хиперинфлационен колапс.

През юли Министерството на финансите заяви, че ще получи $250 милиона от Китайската банка за развитие за повишаване на добива на петрол, но не даде повече детайли.

Междувременно стана ясно, че три седмици след промяната на валутата във Венецуела, инфлацията е достигнала 100%. Цената на кафето в индекса на Bloomberg е подскочила от 25 на 50 боливара за тези три седмици.

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Венецуела е в икономически хаос след пускането на нова валута

Хиляди фирми затвориха, а работниците си останаха вкъщи