Мексиканското песо се укрепи на шестседмичния си връх, доколкото резултатите от третия и последен телевизионен дебат между кандидатите за президент на САЩ отново сочат победа за Хилари Клинтън. По данни на CNN, 52% от телевизионните зрители смятат, че тя е била по убедителна от своя републикански опонент Доналд Тръмп.

През тази година мексиканската валута стана едва ли не най-надеждният индикатор за предизборната борба в САЩ. Доналд Тръмп в своята кампания нееднократано се изказа против мексиканските мигранти, както и за преразглеждане на икономическите отношения с южния си съсед.

Валутните и другите пазари разглеждат Клинтън като известен и предсказуем фактор в международната политика и икономика, докато Тръп ги плаши със своята непредсказуемост и пропагандирания от него протекционизъм.

В хода на днешната азиатска търговия доларът поскъпва спрямо еврото, като в същото време двете валути поскъпват спрямо йената. Инвеститорите очакват днешното заседание на Европейската централна банка.

Курсът евро - долар сутринта спадна до $1,0961 в сравнение с $1,0974 при закриване на предишната сесия.

Японската валута спада спрямо американската до 103,71 йени за долар, при курс 103,44 преди това.

В същото време за едно евро даваха по 113,67 йени в сравнение със 113,51 йени в сряда.

ЕЦБ, както се очаква, ще остави кредитно-паричната си политика без изменения, като потвърди плановете да продължи изкупуването на активи по 80 млрд. евро на месец до март 2017 година.

Но инвеститорите повече се безпокоят то това какво ще се случи по нататък. Много от тях се опасяват, че след безпрецедентните стимулиращи политики на централните банки в течения на години, много от техните възможности да поддържат икономическия растеж и инфлацията сериозно са отслабнали.