"Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За 3 години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение."

Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

По думите й това увеличение е възможно заради излишъка в бюджета. "Бюджетът на държавата в края на тази година ще е на излишък. Той няма да е колкото е към полугодието - 1.9 млрд. лв., но ще остане на плюс", прогнозира Стоянова.

Излишъкът вероятно ще се запази и догодина, а причините за него са растежът на икономиката и ограничаването на сивия сектор.

Приходите от данъчни и осигурителни плащания са с над 6% по-големи в сравнение с миналата година. Ръстът на БВП е 3.6%.

"За нас е ключово да не се влиза в дефицит. Защото когато балансът е на плюс, или поне на нула, няма да се взимат кредити", обясни Менда Стоянова. Тя припомни, че в тригодишната бюджетна прогноза е записано постигане на положителен баланс едва през 2019 г.

Стоянова говори и за нуждата от повишаването на заплатите в определени сектори, някои от които са системно недофинансирани.

Нужно е да се увеличат заплатите на социалните работници, на работещите в НОИ, на работещите в музеите, библиотеките и др. "Там наистина заплатите са твърде ниски, трябва да има поглед на бюджета към тези сфери. Трябва да има увеличение, защото диспропорциите стават много груби и неправилни", посочи тя.

Управляващите не планират да увеличават данъци. "Трябва да се търси социална поносимост на такса "Смет". Няма да има промяна в данъците, които плащат хората", обеща депутатът от ГЕРБ.