През последния месец цента на биткойн нарасна с 26,9% и почти започна да флиртува със стойност от 13 хил. долара за койн. А на фона на огромното печатане на пари от централните банки по света, все повече инвеститори се насочиха към златото и криптовалутите за съхраняване на стойността на активите си.

Още през май тази година легендарният трейдър и хедж фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс посочи в писмо до клиентите си, че е започнал да купува биткойн като хедж срещу очакваната бъдеща инфлация, припомня от Zero Hedge.

Биткойнът едва ли ще замени долара като резервна валута

Биткойнът едва ли ще замени долара като резервна валута

Има няколко причини да сме скептични

Писмото тогава беше озаглавено "Великата парична инфлация" и в него той изтъкна, че това е единственият актив, за който пределното покачване е известна величина.

А сега той посочи пред CNBC, че неговата прогноза е за изстрелване на стойността на криптовалутата. "Харесвам биткойн още повече днес, отколкото го харесвах тогава", каза той. "Смятам, че сме в първото покачване на биткойн и той тепърва има много да расте."

По думите му кривата на доходността на актива в настоящата парична среда ще наподобява тази на златото и медта, което превръща криптовалутата в много подходяща защита от инфлацията.

"Биткойн има огромното доверие на много умни и развити хора", каза Джоунс. "Това е все едно инвестираш заедно със Стив Джобс в Apple или да инвестираш рано в Google."

Той сравни сегашната ситуация на пазарите с тази от 1999 г., точно преди дотком балона да се взриви.

Colibra започна да плаща компенсации в биткойн при закъснение на полета

Български стартъп започна да плаща компенсации в биткойн при закъснение на полета

Обезщетенията ще важат при забавяния от над час