Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's промени прогнозата си за рейтинга за банките в Германия, Италия, Чехия, Унгария, Полша и Словакия на "негативна" от "стабилна", съобщи Интерфакс. Това става на фона на влошаващата се икономическа ситуация поради енергийната криза и високата инфлация в Европа. Посоченото на практика означава, че при следващата оценка на банките от посочените държави, най-вероятно техните кредитни рейтинги ще бъдат понижени.

Тази група включва държави, при които към момента има най-висок риск от негативното влияние на високите цени на енергоносителите и от вероятността да бъде ограничен достъпа до тях.

"Очакваме по-нататъшно влошаване на оперативните условия", се казва в изявление на Moody's. Агенцията очаква влошаване на качеството на банковите кредити, доходността и достъпа до финансиране при банките в посочените 6 държави.

"Ръста на цените ще се отрази на възможността за обслужване на кредити на много фирми и домакинства, провокирайки формирането на нови проблемни кредити", отбелязва анализаторът от Moody's Луиз Велин.

Мерките на германското правителство за подкрепа на икономиката няма да могат изцяло да компенсират проблемите на компаниите и потребителите. "Икономиката на Германия ще навлезе в рецесия", се казва още в изявлението на Moody's.

В същото време, перспективата за рейтингите на британските и австрийските банки остава "стабилна".