Намаляването на необслужваните кредити на италианските банки до нива, сравними със средните в Европейския съюз, може да отнеме до 10 години, твърдят от Morgan Stanley. И смятат, че единствено създаването изкуствено на една "лоша" банка може да забърза този процес.

След рецесията, приключила през 2014 г., банките в Италия имаха около 349 милиарда евро в лоши кредити - цяла 1/3 от общата сума на необслужваните заеми в цяла Европа. В същото време задръстената съдебна система и бавният ръст на икономиката попречиха на възстановяването на необслужените кредити.

Серия от стъпки, предприети от държавата и включващи капиталови инжекции и плана за спасяването на най-старата банка в света - Monte dei Paschi, подобриха ситуацията леко.

"Вярваме, че прогрес има, но слабостите на системата остават. Все още има 60-70 милиарда евро необлужвани кредити и с този темп те ще могат да бъдат свалени до средните за Европа нива след около 10 години", казват от Morgan Stanley.

Анализаторите от американската банка заявиха още, че създаването на "лоша" банка може да е начинът за разрешаване на проблема. Идеята вече бе подкрепена публично от институциите в Европейския съюз, включително от централната банка, но среща отпор в Германия, които се противопоставят на спасяване с парите на данъкоплатците.

Подобен ход направиха Ирландия, Испания и Австрия след дълговата криза в еврозоната и при тях той свърши работа.