Видовден идва и за британските данъкоплатци. Мерките на правителството за подкрепа на икономиката ще трябва да бъдат платени от някого, припомнят експерти, цитирани от BBC. Institute of Fiscal Studies прогнозира, че икономиката ще се задържи във фазата на подкрепа и възстановяване известно време, но след това по-високите данъци са неизбежни.

IFS прогнозира, че правителството ще заеме общо £350 млрд. тази годината - напът към най-големия процент от икономиката от 300 години насам, ако изключим войните. Тинк танкът смята, че през есента Лондон ще увеличи разходите, включително и ще намали някои данъци. Но директорът на IFS Пол Джонсън предупреждава, че рано или късно ще дойдат и по-високите данъци, с които правителството да плати заемите.

Риши Сунак, министър на финансите, не отрече възможността за повишаване на налозите, но заяви, че е "твърде рано да спекулираме", когато бе попитан дали правителството планира подобен ход. В сряда той добави още £30 млрд. разходи, за да подкрепи възстановяването на британската икономика.