Основните валути в Централна Европа ще повишат цената си през следващите 12 месеца, благодарение на здравословния икономически растеж и очакванията за затягане на паричната политика, показва анкета на Reuters сред анализатори.

Чешката крона ще повиши стойността си спрямо еврото с 2,3 процента през следващите 12 месеца до 24,85 - най-високото ниво от 2012 година насам. Подсилването ѝ е в резултат от очакванията, че чешката централна банка ще продължава да повишава лихвените проценти, за да се опита да се справи с инфлацията.

Унгарският форинт ще поскъпне с 2,2 процента до 307,5 до края на февруари следващата година, а полската злота ще увеличи цената си спрямо еврото с 1,2 процента.

През последните седмици полската и унгарската валути се търгуват близо до най-ниските си нива тази година.

За разлика от банкерите в Чехия, полската централна банка не се притеснява от инфлацията. Очаква се тя да запази лихвените проценти на срещата си днес и да потвърди икономическата прогноза за стабилен растеж в комбинация с умерено повишаване на цените на стоките и услугите. Повишаване на лихвите се очаква догодина.

Унгарската централна банка ще запази лихвите в следващите години, но може да започне да отдръпва ликвидните средства, които инжектира в пазарите по-късно тази година, смята Дейвид Немет, анализатор в K&H Bank.

Големият риск пред Унгария е спад в огромния търговски излишък, който подкрепя форинта при ръст на заплатите и разходите на домакинствата в региона.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръки за покупка или продажба.