Нов рекорд на инфлацията в съседна Турция. През септември тя се е повишила до 61,53% процента на годишна база, съобщава Reuters, цитирайки данни, оповестени от Турския статистически институт. Това е най-високото равнище за тази година. Инфлацията от 61,53% е при потребителските цени. 47,44% са отчетени при производствените цени на вътрешния пазар. На месечна база потребителската инфлация е била 4,75%.

Секторите с най-високо и най-ниско поскъпване на цените

Най-голям скок на цените през септември в сравнение със същия месец на 2022 година има в сектора на ресторантьорството и хотелиерството - 92,48 на сто, а най-нисък е при недвижимите имоти - 20,16 на сто.

Както Money.bg писа през септември, в момента един апартамент в София струва средно колкото два в Турция. 

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Какви са средните продажни цени на жилищата в различните градове на южната ни съседка?

Средната продажна цена на жилище се е повишила със 110% през август спрямо предходната година до 2,86 милиона турски лири (193 673 лева), според данни на Endeksa, която събира данни за пазара на недвижими имоти, цитирани от Hurriyet. Средната продажна цена на имотите в Турция е 21 997 лири/кв.м (1489.59 лв. кв.м). За сравнение средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 г. жилища в София е 3024 лева/кв. м.

Снимка 631893

Източник: iStock Images

В Истанбул, най-големият град в страната по население, средната цена на жилище е била над 4 милиона лири (270 871 лева), което е ръст от 92 процента в сравнение с август 2022 година.

В Анкара средната продажна цена е скочила със 125 процента до 2,32 милиона лири (157 105 лева), докато годишното увеличение на жилищните имоти в Измир, третият по големина град в страната, е било 105 процента до 3,6 милиона лири (243 784 лева), показват данните.

Освен, че е отчетено най-високото ниво на годишна база за тази година, в Турция се наблюдава и трети пореден месец на нарастване на инфлацията. През август бе отчетена годишна инфлация от 58,94%.

Обменният курс на лирата

През септември стана ясно, че турските власти не си поставят специални цели за обменния курс на турската лира към долара, като на курса е разрешено да се движи свободно, коментира турският министър на финансите Мехмет Шимшек. 

Министърът повтори целта на властите да намалят инфлацията до едноцифрено число, но отбеляза, че спад на този показател се очаква не по-рано от втората половина на 2024 година, като в същото време ще може да се говори за началото на намаляване на лихвения процент на Централната банка. Шимшек допълни, че властите възнамеряват да намалят обема на кредитирането на населението.

Припомняме, че това лято от Централната банка на Турция заявиха, че ще продължат постепенно да затягат паричната политика, докато перспективите за инфлация се подобрят значително. През юли регулаторът повиши прогнозата за инфлацията за края на годината до 58% от предишната оценка от 22,3%.

Месец по-рано Централната банка повиши основната лихва за първи път от повече от две години - до 15% от 8,5%, а през юли продължи увеличението, като я доведе до 17,5 на сто.

Какво прави Турция по отношение обменния курс на лирата?

Какво прави Турция по отношение обменния курс на лирата?

Властите възнамеряват да намалят обема на кредитирането на населението