Президентът на Русия Владимир Путин обеща увеличение на доставките на природен газ за Европа в понеделник. Засега няма признаци, че това ще се случи, пише Bloomberg.

В първия ден от седмица германските газови поръчки показват минимално увеличение в доставките, а на търга в неделя не беше резервиран допълнителен капацитет за Европа. Резултатът от него е разочарование за трейдърите, които разчитаха, че Газпром ще изпълни заповедта на Путин да облекчи ситуацията на Стария континент.

От началото на годината цените на природния газ се утроиха, а Европа навлезе в отоплителния сезон с най-ниските резерви от повече от десетилетие. Русия държи доставките ограничени, но трейдърите се надяваха да потече повече газ, след като Путин нареди на Газпром да изпрати повече природен газ към Европа от 8 ноември, тъй като се очаква, че към днешна дата газохранилищата на Русия вече са пълни.

"Ако Русия направи това, което Путин каза, ще има значително облекчение [на цените на природния газ]", смята Франк ван Доорн, директор във Vattenfall. "Ако няма допълнителни количества в понеделник, ще видим голям скок на цените".

Друг знак, че обещаните допълнителни количества няма да достигнат Европа, е резултатът от серия търгове за капацитет. Газпром не е записала допълнителен капацитет нито към компресорната станция Mallnow в Германия, нито през Украйна. Доставките по тези направления са под капацитета за този месец. Нещо повече: част от руския газ тръгна на изток, в обратна посока, за втори път от миналия уикенд насам.

Газпром може да запази допълнителен капацитет на следващите търгове, както и да предложи още обем в понеделник на Electronic Sales Platform.

Цените на природния газ в Европа, които паднаха от върха си, могат да тръгнат отново нагоре днес.